Hoppa till innehåll
Home » Blogg » 10 populära och heta yrken bland yngre

10 populära och heta yrken bland yngre

 • av
10 populära och heta yrken bland yngre

Skolan är avklarad och vuxenlivet väntar med bland annat ett spännande nytt yrke, ja för hundratusentals svenska ungdomar så är detta ett faktum varje år. För många väntar vidare studier medans det som sagt för andra är dags att ta steget ut i arbetslivet för första gången.

Hur ser det då ut bland våra unga svenska förmågor, vad är det för drömjobb som är allra mest populära? När en marknadsundersökning gjordes av YouGov i slutet av 2020 så såg drömjobben bland ungdomar ut som följer:

1. Entreprenör
2. Ingenjör
3. VD
4. Chef
5. Skådespelare/artist
6. Psykolog
7. Forskare
8. Läkare
9. Polis
10. Designer

Bland unga kvinnor så såg topp fem bland drömyrken ut:

1. Psykolog
2. Skådespelare/artist
3. Entreprenör
4. Chef
5. Designer

Bland unga män så såg topp fem bland drömyrken ut:

1. Ingenjör
2. Entreprenör
3. VD
4. Pilot
5. Webb-, app- eller spelutvecklare

För många unga svenskar så har det blivit än viktigare med att välja ett val av yrke som också handlar om en behaglig livsstil och där man själv önskar kunna må så bra fysiskt och mentalt som det bara är möjligt gällande yrket man väljer. 

Även om det fortsatt är viktigt för många att välja ett yrke där man tjänar bra så verkar det som om många unga svenskar vill välja sig ett yrke för framtiden där man många gånger får ett omväxlande yrke och där man själv kan få vara med att påverka allt från lön, arbetstider till sina arbetsuppgifter. Flexibilitet står högt i kurs.

Flera nya heta yrken bland ungdomar

En trend bland många unga svenskar är att vilja gå en kortare intensiv utbildning där möjligheterna är goda till att få ett jobb snabbt efter utbildningen som även är välavlönad. 

Utan att det ännu inte finns någon säkerhetsställd statistik presenterad så finns det ändå en hel del andra yrken som växer i intresse bland många yngre. Utan inbördes ordning så kommer här Yrkeskollens genomgång av många allt mer populära yrken bland unga svenskar.

 1. Influencer

Det har troligtvis inte undgått någon, heller inte ungdomarna, att influencer kan vara ett karriärval. Även om det är ytterst få som kan bli kända influencers som exempelvis Bianca Ingrosso så är det många yngre som följer många influencers via deras sociala medier och där de även själva drömmer om en karriär som influencer.

Denna bransch har tidigare mer eller mindre yngre kvinnor haft monopol på och där dessa publicerat content om allt från sina resor, reklam och samarbeten för diverse produkter och företag, till vilka kläder de köpt till vart man får sina ögonfransar fixade bäst. Även om det fortsatt är yngre kvinnor som dominerar branschen så är det inte ett måste att vara en yngre kvinna för att kunna säkra sin plats som influencer.

Matlagning, bakning, träning, hälsa, skönhet är bara några andra branscher där vi numera ser både män och kvinnor som influencers i alla åldrar. Många unga har också fått upp ögonen för att man idag inte behöver ha flera hundra tusen följare på sina sociala medier för att kunna leva som influencer.

Idag så ser vi allt fler micro influencers som har cirka 5 000-50 000 följare och som också kan skapa en karriär inom yrket. Allt fler företag väljer också att vända sig just till micro influencers där man som företag kan nå ut med sitt budskap till samma publik men många gånger till ett betydligt lägre pris.

 1. Entreprenör

Många unga vill ha chansen att påverka sin egen lön, sina egna arbetsuppgifter och sina egna arbetstider, något som livet som egenföretagare också kan erbjuda.

 1. Coach/Tränare

Hälsotrenden är stekhet i Sverige. Att vilja arbeta som personlig tränare, livsstilscoach, karriärcoach, wellness coach mm är något som många svenska ungdomar önskar. Som coach så kan man jobba som anställd åt företag och konsultfirmor eller som egenföretagare, något som lockar allt fler yngre.

Som coach så finns också möjligheten att kunna jobba med sina klienter fysiskt på plats på exempelvis ett gym och helt- eller delvis via onlinecoaching.

 1. Hud/spa/nagelterapeut/massör/frisör m.fl

Yrken inom skönhet och hälsa av olika de slag är väldigt populära bland många svenska ungdomar och framförallt hos många svenska unga kvinnor. Utbildningarna är ofta korta och intensiva och det finns goda möjligheter att få jobb som anställd efter sin utbildning men där man även här kan välja att öppna sin egen verksamhet.

 1. Professionell Gamer

Gamingindustrin växer så att det knakar för varje år som går. Här finns mängder av möjligheter för unga talanger och där det finns yrken som exempelvis professionell gamer, professionell spelare via webbplatser som exempelvis Spinsia.com, spel- och apputvecklare m.m.

Branschen inom spelutveckling är enorm i Sverige och även internationellt sett. Välkända globala svenska företag som exempelvis Mojang, Embracer Group, King, Stillfront Group, EA Digital Illusions CE m.fl. existerar inte bara på marknaden utan man leder den.

Dessa nyss nämnda spelutvecklare och mängder av andra svenska spelutvecklingsföretag är ständigt i jakt på att anställa nya duktiga spelutvecklare till just sina företag. Hur stor omsättning är det då som de svenska spelutveckling företagen levererar? För 2021 så var spelutveckling index och omsättningen makalösa 35 miljarder svenska kronor enligt Dataspelsbranschen.se.

En parentes här är att Sveriges export av järnmalm och pappersmassa tillsammans är värd cirka 25-30 miljarder kronor per år, något som spelutveckling företagen med andra ord slår med råge. Det är bara att förvänta att nya rekord har slagits när statistik för spelutveckling index under 2022 kommer att presenteras.

Dataspelsbranschen.se presenterar även statistik som säger att det var 1203 personer som jobbade med spelutveckling i Sverige 2010. En siffra som idag ser helt annorlunda ut kan man lugnt säga. 

Under 2021 så hade de svenska spelutveckling företagen totalt 6596 anställda, av dessa var 1410 kvinnor, vilket innebär 21 % närmare bestämt.

En karriär inom gamingindustrin är fortsatt allra mest populärt bland unga svenska män men har de senaste åren även vuxit i intresse hos allt fler unga svenska kvinnor och det ska onekligen bli extremt intressant att följa denna statistik från Dataspelsbranschen.se även i framtiden.

 1. Jobb utomlands

För många unga svenskar, män som kvinnor, så finns drömmen om att bo och arbeta utomlands, antingen permanent eller under en del av livet. 

Det är inte alltid yrket i sig som lockar utan många gånger är det allra främst möjligheten att få testa på att bo och arbeta utomlands, gärna på varma breddgrader, som lockar många svenska ungdomar.

 1. Inredare/designer

Att vilja bli inredare och designer är något som varit populärt under många år bland unga svenskar och särskilt bland unga svenska kvinnor. Dessa yrken fortsätter inte bara att vara ständigt lika populära utan ökar till och med i popularitet för varje år som går.

 1. Kostrådgivare

Hälso- och skönhets yrken är populära i Sverige, något som vi redan belyst i punkterna här ovan. Det är dock inte bara träningsyrken och skönhetsyrken som lockar många svenska yngre utan även yrken som kostrådgivare där man får lära andra att äta nyttigt och hälsosamt är också ett mycket populärt yrkesval.

 1. Digital nomad

Att vilja jobba som digital nomad blir allt mera populärt bland båda könen, men vad innebär det då att arbeta som digital nomad? En digital nomad jobbar på distans där han eller hon befinner sig. 

Som digital nomad jobbar man ofta på olika frilansuppdrag och där ens arbetsplats kan vara vart som helst i världen bara man har en dator och en fungerande internetuppkoppling. Många som jobbar som digital nomad jobbar med att skriva texter till olika företags webbplatser, sysslar med översättningar, sköter sociala medier till företag, gör webbdesign m.m.

För många som jobbar som digital nomad så är det vanligt att erbjuda sina frilanstjänster via stora plattformar som Fiverr.com och Upwork.com som är de två största plattformarna i världen för frilanstjänster.

 1. Ingenjör

Ett yrke som alltid finns med på unga svenskars, män som kvinnors, drömyrken. Antagningskraven är höga till svenska utbildningar och det råder en tuff konkurrens om de platser som finns tillgängliga. 

I Sverige så finns det två olika typer av ingenjörer, civilingenjörer och högskoleingenjörer. Som civilingenjör arbetar man allra främst med utvecklingen av planeringen av all spännande ny teknik medan man som högskoleingenjör främst arbetar med att utveckla den befintliga tekniken.