Hoppa till innehåll

Europatipset

På Europatipset ska du pricka in 13 matcher. Till skillnad från Stryktipsets fokus på England och Sverige tar man in matcher från hela Europa. Europatipset är för dig som gillar europeisk storfotboll och att tippa. Det är två spelomgångar per vecka, en mer än Stryktipset. Spela gör du såklart hos Svenska Spel online eller via deras spelombud.

Topptipset

Spela på Europatipset

Europatipset fungerar exakt som Stryktipset. Du ska pricka 13 matcher. Enkelt va? Etta (1) gäller för hemmaseger, kryss (X) för oavgjort och tvåa (2) för bortaseger. För att ha chans att vinna något måste du ha minst 10 rätt på de 13 matcherna. Du kan naturligtvis sätta fler än ett tecken per match men då går också den totala kostnaden upp. Varje halvgardering dubblerar kostnaden. Varje helgardering tredubblar den.

Topptipset, Stryktipset, Europatipset

Topptipset, Stryktipset, Europatipset är några av Svenska Spels pool-spel. Europatipset och Stryktipset är lika varandra. Skillnaden är att Europatipset är mer inriktad på europeisk storfotboll, snarare än bara svenska och engelska ligor. Topptipset består av 8 matcher. Där behöver du sätta alla 8 rätt. Topptipset är som Powerplay, fast för fotboll.

Roligare tillsammans

En sak som gjort poolspel som Europatipset, Stryktipset och Topptipset så populära är möjligheten att spela tillsammans. Du kan spela med kompisar, arbetskamrater eller med spelexperter. Det blir roligare och ökar chanserna till vinst. Upp till 50 personer kan gå ihop i ett ”lag” och lägga spel. Nu behöver man inte vara så många. Bara man är några stycken kan man lägga större spel och öka vinstchanserna.

Hur du ska göra för att kamma hem miljonerna

Tålamod är kanske den viktigaste egenskapen om du ska pricka in 13 rätt. Det är ju inte så lätt. Även om det blir 13 rätt är det inte säkert det blir storvinst heller. Om ni är många som vinner på ganska enkla matcher kan det bli en högst blygsam vinstpott. Läs våra tips här och förkorta vägen till miljonerna.

Var beredd på att lägga ner tid

Är du sport- och spelintresserad är själva analysen en av de roligaste sakerna. Det går att göra det enkelt för sig. Man kan kolla tabellen, fundera lite på de senaste matcherna och kolla oddsen. Gör du en verklig analys och kollar hur laget varit spelmässigt och skademässigt de senaste omgångarna kan det betala sig. Om du vet hur det ser ut med avstängningar och annat ger du dig en stor fördel gentemot andra spelare.

Spelbolagen vet ofta vad de pratar om

Några som har full koll på lagens form så är det spelbolagen. De har full kunskap om skadeläget, avstängningar, motivation och andra detaljer som rör spelet. Deras odds är i många fall väldigt nära sannolikheten för utfallet i en match. Du bör fästa stor vikt vid vad spelbolagen tror om en match. Jämför med vad andra spelare tror för att hitta felstreckade matcher.

Reducera

Reduceringsverktygkan vara lite svårt att sätta sig in i men väl värt tidsinvesteringen. När du har många rader på en kupong ökar chansen till vinst. Det vet vi. Samtidigt kan kostnaden bli hög. Med reduceringsverktyg har du möjlighet att minska och optimera den här kostnaden. Det finns mängder av olika reduceringsverktyg online. Många är gratis att använda. Den seriösa spelaren rekommenderas verkligen kolla upp det.

Spela tillsammans

Europatipset kan göras till en social spelform. Du kan dela upplevelsen med vänner, kollegor och familj. Förutom att dela spelupplevelsen delar ni också kostnaderna. Det gör det möjligt att lämna in en mycket större kupong. Chanserna till vinst ökar. När du köper andelar av ett spelombud eller online är det också samma princip.

Låt det ta tid

Du har pluggat åtta matcher bakåt, har full på alla lags skadelägen och hur pass peppade de är. Du lämnar in en perfekt rad… 11 rätt, ingen utdelning… Och det är något man får vänja sig vid. Europatipset har som andra poolspel stor variation. Det är inte helt lätt att pricka 13 rätt. Spelar du varje vecka och tror på dina rader finns möjlighet att vinna långsiktigt. Det gäller bara att ha tålamod.

Från Italienska Stryktipset till Europatipset

1993 lanserades det Italienska Stryktipset. Som namnet antyder gick det bara att spela på matcher från Italien. 2004 utvecklades Italienska Stryktipset till Europatipset. Svenska Spel började då ta med andra toppligor från Europa. Det gjorde att man kunde erbjuda fler intressanta matcher och snart erbjöd man även en extraspelomgång. Idag kan man alltså spela Europatipset två gånger i veckan. Spelen innehåller oftast stormatcher från europeiska toppligor.

1-X-2 på Europatipset

Som bekant ska du på Europatipset tippa utfallet på 13 europeiska matcher, utvalda av Svenska Spel. Detta göra du genom att gå till ditt spelombud eller till Svenska Spel online. Oavsett var du spelar har du tre val:

1: Hemmalaget vinner

X: Oavgjort

2: Bortalaget vinner

 

Olika sätt att fylla i kupongen

I grunden har du två alternativ när du fyller i din Europatips-kupong. Du kan antingen spela enkelrader eller spelar du system. Vad du väljer påverkar helt klart dina chanser till vinst men också vad du betalar för ditt spel. Svenska Spel har också bestämt att du inte får lämna in tips för mer än 20 000 kr per omgång.

Spela enkelrader på Europatipset

När du spelar enkelrader använder du endast ett tecken per match. Det kallas att du spikar matcherna. I dessa fall spelar du bara ett resultat per match och radinsatsen kommer att vara 1 kr. Om du spelar hos ett spelombud krävs det att du spela minst två rader för två kronor. Om du däremot spela via Svenska Spels hemsida eller app räcker det med en enkelrad.

Halvgardera på Europatipset

Enkelrader i all ära, du har större vinstchanser om du åtminstone halvgarderar. Det innebär att du fyller i två tecken på ett antal matcher. Använd halvgardering vid osäkra matcher. När du halvgarderar markerar du två tecken. Varianter är 1-X, X-2, 1-2. När du halvgarderar din match som dubblas din insats.

Helgardera på Europatipset

Riktigt osäkra matcher kan kräva en helgardering. Det betyder att du markerar 1X2. Resultatet är garanterat. Din kupong kommer bli betydligt dyrare för varje helgardering. Din insats tredubblas för varje helgardering. Exempelvis skulle en kupong med 9 helgarderingar kosta närmare 20 000 kr. En mix av halv- och helgarderingar är lite mer ekonomiskt förståndigt.

Vilken typ av system passar dig?

Om du använder dig av fler än ett tecken per match kallas det att du spelar system. Det finns flera typer av system. M-systemet är kanske enklast men det finns också R- och U-system. M-systemet anses dock vara enklast och är populärast på Europatipset. Systemspel handlar om hur man kan omfördela insatsen och därmed också vinstchansen.

M-system

Det är inga konstigheter att fylla i ett M-system. I stort sett är det som att spela en enkelrad. Kupongen fylls i på precis samma sätt som om du skulle spela enkelspel. Att spela med et M-system gör att du kan gardera matcher på din Europatips-kupong. Dina chanser att få in 13 rätt ökar. En av nackdelarna med att spela M-system är att radinsatsen på din Europatips-kupong kommer öka i pris.

R-system

När du spelar på ett R-system räknar Svenska Spel automatiskt ut ett antal nyckelrader du måste förhålla dig till. R0-7-16 är ett exempel på ett R-system. Det låter dig göra sju halvgarderingar och radinsatsen blir 16 kr. Många tycker det är komplicerat att rätta R-system. M-system är populärare och enklare. När du ska rätta ditt R-system använder du dig av en nyckeltabell.

U-system

U-system fungerar ungefär som ett R-system. Dessutom värderar du utgången med ett U-tecken för det utfall du tror mest på. När du spelar på ett U-system väljer du först ett fördefinierat system, exempelvis U 4-7-200. Det innebär fyra helgarderingar och sju halvgarderingar. Radinsatsen blir 200 kr. Skillnaden mot R-system är att du även väljer utgången på matcherna.

Europatipset PIX!

PIX! är en spelgenerator från Svenska Spel som ersätter tidigare Xperten. Den är perfekt om du varken vill eller hunnit sätta dig in i veckans matcher. Du vill ändå lämna in några rader, det kan ju vara jackpot. Då behöver du bara generera spel med PIX! Du låter PIX! fylla i raderna och väljer vilken summa du vill spela för. Svenska Spels PIX! baserar resultat från odds, hur övriga spelar och lämnar en lite del åt slumpen.

Spelstopp på Europatipset

Precis som Stryktipset arrangerar Europatipset varje vecka. Däremot finns inga speciella speldagar och det är två spelomgångar. Oftast spelas Europatipset på onsdagar och lördagar. Det är dock inte helt bestämt så det gäller att hålla koll på när Svenska Spel väljer att ha en omgång med Europatipset. Alltså finns inget bestämt spelstopp på Svenska Tips. Däremot är det helt säkert att kupongen måste vara inlämnad en minut innan första matchen startar.

Europatipset Live

När man spelat sin rad eller köpt en andel brukar många följa Europatipset. Det är extra roligt att välja ut en match och följa notiserna från de andra matcherna, med sin kupong nära tillhands. Om du inte har någon möjlighet att följa matcherna live har du andra möjligheter. Du kan exempelvis använda dig av Svenska Spels app eller hemsida. Här presenteras liveresultat i matcherna. Du kan se vad du har spelat och hur många rätt du har.

Resultat och utdelning

Som bekant behöver du pricka in alla 13 matcher på din Europatips-kupong för att få maximal utdelning. 10, 11 och 12 rätt ger också utdelning men såklart inte i samma utsträckning som 13. Av alla insatser på Europatipset fördelas 65% till vinster. De fördelas såhär:

  • 13 rätt, får dela på 40 % av vinstsumman
  • 12 rätt, får 23 % av vinstsumman
  • 11 rätt får 12 % av vinstsumman
  • 10 rätt får 25 % av vinstsumman
  • 8 % går till garantifonden

Jackpot

Vinstsumman måste vara högre än 15 kr per person när den fördelats mellan alla vinnare. Är den inte det tar Svenska Spel hand summan till nästa omgång av Europatipset. Det innebär att vinstpotten fylls på och det blir Jackpot. Ibland kan det bli utebliven vinstutbetalning på både 10 och 11 rätt, på grund av detta.

Europatipset Joker

För ytterligare slumpalternativ, kan du välja att vara med på Joker. Du anger markerar att du vill vara med. Därefter väljer om du vill vara med på 10, 20 eller 30 kr. Din radinsats ökar med denna summa. Ju högre belopp desto högre vinst får du. Om du ska då in storvinsten på Joker ska din sjusiffriga kod vara densamma som lottas fram på Joker. Även 6, 5, 4, 3 eller två rätt ger vinst.

Hur gör jag när jag vunnit?

När du spelar på Europatipset måste du ha id-handling. Det här är för att undvika uteblivna vinster. Du måste ha med dig både id-handling och din kupong för att hämta ut vinsten. Spelombud betalar ut vinster under 20 000 kr. Vinster högre än 20 000 kr men mindre än 5 000 000 kr betalas ut till ditt bankkonto. Vid vinster högre än 5 000 000 kontaktar Svenska Spel dig och redogör för hur pengarna ska betalas ut.

Rättningsmall

Har du varken tid eller intresse att följa Europatipset live kan du naturligtvis kolla upp resultatet när alla matcher är färdigspelade. Det finns många webbplatser där du kan se resultat. Svenska Spels hemsida är ett av många ställen där du kan se resultat och liveupdateringar. När du har spelat R-system eller någon annan typ av system är Svenska Spels hemsida eller app rätt ställe att få ditt resultat rättat på.

Lottning

Det händer att matcher blir uppskjutna. I sådana fall ser Svenska Spel till att ändå till att få ett slutresultat efter spelomgången. Det sker genom lottning. Då kommer en slumptalsgenerator ta fram ett resultat. Den tar även hänsyn till odds så ett lågoddsat resultat är mer sannolikt att inträffa. Om sju eller fler matcher blir inställda kommer hela omgången att betalas tillbaka.

Europatipset – ett Stryktips för europeisk storfotboll

Topptipset, Stryktipset och Europatipset är alla pool-spel där du spelar på europeisk toppfotboll. På Stryktipset är det fokuserat på engelsk och svensk fotboll. Europatipset är bredare och hämtar från fler europeiska toppligor. Topptipset tar åtta matcher från Stryk- och Europatipset och där måste du pricka alla åtta.