Hoppa till innehåll

Stryktipset

Stryktipset är ett pool-spel från Svenska Spel. Det är det mest kända spelet i Sverige och har funnits sedan 1934. För att vinna behöver du pricka in 10 till 13 rätt. Det finns många olika sätt att spela Stryktipset. Du kan spela enkelrader, vara med i systemspel eller köpa andelar. Kupongerna skapar du online eller hos ett spelombud.

Topptipset resultat

Svenska Spel och Stryktipset

Föregångaren till Svenska Spel, Tipstjänst introducerade Stryktipset den 20 oktober, 1934. Svenskarna lämnade in 675 000 kuponger i premiäromgången, till 1800 ombud. Tänk på att befolkningen vid denna tid var ca. 6.2 miljoner. Man kan lugnt säga att Stryktipset var en succé från start. I början var radinsatsen 25 öre och en kupong innehöll 12 rader.

Alltid X på i match 13

Först 1969 fick Stryktipset den 13:e matchen. Dessförinnan spelade man på 12 rader. Anledningen till att man lade till en match var att man ville fördela vinsten mer bland vinnarna. Den historiska 13:e matchen på Stryktipset spelades mellan Hannover 96 och Young Boys. Den slutade oavgjort. Talesättet ”alltid kryss i match 13” är kanske därifrån.

Namnet Stryktipset

Stryktipset är den spelform som funnits längst på svenska marknaden. Med ordet stryk? Det kommer av att man från början inte kryssade de lag man trodde skulle vinna. Under de första åren strök man i stället över matchresultat som man inte trodde på. När man började kryssa i stället för att stryka, förtäljer inte riktigt historien.

Topptipset, Stryktipset, Europatipset

Topptipset, Stryktipset, Europatipset är några av pool-spelen från Svenska Spel. Europatipset och Stryktipset är snarlika. Skillnaden med Europatipset är mer inriktad på europeisk storfotboll, snarare än bara svenska och engelska ligor. Topptipset består endast av 8 matcher. För att vinna måste du sätta alla 8 rätt. Topptipset är lite som Powerplay, fast för fotboll.

Så spelar du på Stryktipset

Att spela på Stryktipset är så välkänt att det knappast behövs en förklaring. Men vi gör det ändå. För att kunna delta i spel måste du markera ett eller flera tecken i alla 13 matcher. Du väljer 1, X eller 2. 1 betyder att du tror på hemmavinst, X på oavgjort och 2 på bortavinst. Om man är osäker kan man markera två eller tre tecken på samma match. Det kallas att halv- eller helgardera matcher.

Hel- och halvgardering

En halvgardering innebär att du spelar på två resultat i en och samma match. Du använder två tecken. Varianterna är 1-X, 1-2, X-2.  Vid en helgardering spelar du på alla resultat i en match. Det garanterar ett resultat på den matchen. Radinsatsen ökar ju fler halv- och helgarderingar du använder.

Vad kostar det att spela på Stryktipset?

Det finns 13 matcher på en stryktipskupong. Varje rad kostar 1 kr. Om du lämnar in kupongen online, räcker det att du bara spelar en rad. Hos spelombud finns ett minimum om två rader. När man spelar system kommer det kosta mer än 1 kr per rad. En halvgardering kostar 2 kr, och dubbleras för varje halvgardering. Två halvgarderingar kostar alltså 4 kr och tre 8 kr. Helgarderingar kostar 3 kr och multipliceras med tre.

Spelstopp

Många andra poolsystem från Svenska Spel kan spelas flera dagar i veckan. Vissa kan till och med spelas varje dag. Det är inte fallet med Stryktipset. Här är det en stark tradition att kupongen ska lämnas in senast 15:59 på lördag. I sällsynta fall händer det att Svenska Spel ändrar dag. Det förmedlas i så fall ut i god tid.

Öka vinstchanserna – spela tillsammans

Stryktipset har en lång historia av andelsspel. Du kan dels spela tillsammans med släkt, vänner och arbetskamrater. Det är en rolig och social aktivitet att spela och följa matcherna tillsammans, om möjligt. Du kan även köpa andelar från ditt spelombud eller andra spelproffs. Det går att göra både via Svenska Spel online eller hos ditt spelombud.

Tips när du spelar på Stryktipset

Det finns lika många tips för hur man ska spela Stryktipset som det finns spelare. Och här kommer några till. I korthet är det att inte spara på tecken när du spelar. Testa att reducera system. Kolla vad (andra) spelexperter säger. Kolla oddsen och jämför mot strecken. Slutligen: Ha tålamod. Varken Rom eller din tips-förmögenhet byggdes på en dag.

Spara inte på tecknen

Man ska aldrig spela för mer än man har råd att förlora. Det gäller för allt spelande. Däremot, kan du addera tecken så gör det. Ju fler gånger du gör det desto större är chansen till vinst. Ta hjälp av kompisar och arbetskamrater, så kan ni lägga större kupong. Du kan även köpa andelar.

Reducerade system

Det finns mängder av reduceringsverktyg du kan använda när du spelar Stryktipset. En stor del av dem är dessutom gratis. Reduceringsverktyg och tjänster optimerar din kupong. Det ger både möjligheten att vinna mer och är snällt mot din plånbok.

Kolla vad spelexperterna säger

Även om det är du själv som fyller i din kupong skadar det inte att se vad spelexperterna säger. Det finns mängder av information från olika tidningar, spelsajter och även direkt på Svenska Spels hemsida eller sajt. Välj experter som har lite förtroende och historia av att kunna matcherna. Gör sedan ditt eget val.

Jämför odds med hur folk spelar

Genom att jämföra odds med streckfördelning (vad folket spelar på) kan du enkelt hitta spelvärden. Ibland kan folket favoritstrecka ett stort och känt lag, även om oddsen kan tala lite emot dem. Då kan det vara läge att gå emot streckfavoriten. Sådana spel kan ge lite högre vinster.

Tålamod

Man vill ju ha den där storvinsten direkt. Kanske kan man vänta till lördag. Dessvärre är tålamod något av det viktigaste när du spelar på Stryktipset. Du kan inte förvänta dig vinst varje vecka, hur bra system du än har. Om du har lite tålamod, och får in ett par skrällar kan du däremot få bra betalt. Då kan det räcka med 13 rätt en gång per år för att du ska gå plus.

Stryktipset, rättning och resultat live

Att följa och rätta Stryktipset via text-tv och sidan 377 är nästan lika gammalt som Stryktipset själv (lätt överdrift). Dagens spelare har betydligt fler val. Det går att följa Stryktipset via datorns eller mobilens webbläsare och via appar. Det finns till och med funktioner där du kan se hur många rätt du hade vid ett tillfälle. Du kanske hade 13 rätt tio minuter innan matchstopp, som sedan dök ner till åtta vid matchstopp. Surt!

Öka vinstchanserna med Stryktipset system

När man spelar sin kupong på Stryktipset kan man välja mellan att spela enkelrader eller system. Enkelrader betyder att man bara spelar ett tecken per match. Du väljer alltså bara 1, X eller 2 per match. Detta kallas att spika. Det kallas också att man har väldigt gott självförtroende och ganska säkert kommer stå utan vinst.

Stryktipset M-system

M-system är kort för matematiskt system. Det innebär att man använder mer än ett tecken per rad. Man använder sig av halv- och helgarderingar. Priset på kuponger ökar ju fler man använder sig av. Radinsatsen har stor betydelse, inte bara på grund av priset utan även för vinsten. Man får högre vinst ju fler rader man väljer att spela.

Stryktipset R-system

Reducerat system, eller R-system innebär att man reducerar antalet rader. Det är billigare än att spela än ett M-system men vinstchansen är mindre. Spelarens reducerade system görs genom att Svenska Spel räknar ut ett antal nyckelrader. Kolla garantierna om du väljer ett R-system. Det brukar antingen vara 10, 11 eller 12 rätts garanti. R-system rättas vanligen av en nyckeltabell. Det kan vara tidskrävande och anledningen till att andra system är mer populära.

Stryktipset U-system

Ett system med utgångsrad, u-system finns också hos Svenska Spel. Det är ett reducerat system där du har möjlighet att påverka teckenfördelningen på de matcher du garderar. Du kan lägga till så kallade Matematiska Garderingar i ett U-system och öka ditt radantal. Matematisk gardering på halvgardering dubblar priset för din rad. Matematisk gardering på en helgardering tredubblar den.

Stryktipset PIX!

PIX! är en funktion hos Svenska Spel som ersätter tidigare Xperten. Den är perfekt om du inte hunnit sätta dig in i veckans matcher men ändå vill spela på Stryktipset. Det kan ju vara jackpot. Här behöver du bara välja att spela med PIX! Sedan får du färdiga spel och får välja hur många rader du vill lämna in. Svenska Spels PIX! skapar resultat med hjälp av oss odds, hur övriga spelar och lämnar en lite del åt slumpen.

Stryktipset Joker

Om du vill ha ytterligare ett slumpalternativ, kan du välja att vara med på Joker. Du anger helt enkelt att du vill vara med och väljer om du vill vara med på 10, 20 eller 30 kr. Detta läggs till din radinsats. Du vinner mer ju högre belopp du är med på. Ska du vinna storvinsten på Joker ska din sjusiffriga kod vara densamma som lottas fram på Joker. Vinst utbetalas även på 6, 5, 4, 3 eller två rätt.

Spelvärde

Spelvärde är en term som man hör när man pratar om Stryktipset. I grunden handlar det om att man på Stryktipset inte spelar mot Svenska Spel – man spelar mot andra spelare. Ju fler som har 13 rätt, desto mindre blir vinsten. Det är därför viktigt att du kollar hur övriga spelar. Få du in en kupong med matcher, som övriga folket inte trott på, då kan vinsten bli stor. Hitta matcher där strecken skiljer sig mot oddsen. Där finns spelvärde.

Resultat på Stryktipset

Roligast är såklart att följa stryktipsraden och se någon av de 13 matcherna på TV. Viasat / Viaplay har ägt rättigheterna till Premier League och Championship de senaste åren. Varje lördag visar de en liveuppdatering för Stryktipset. Om du inte har möjlighet att följa matcherna live kan du kolla Svenska Spels hemsida eller app. Där kan du följa stryktipset live och sedan få din rad rättad.

Spela via Svenska Spels app

Du har redan troligen en mobiltelefon. Då är det enkelt att ladda ner Svenska Spels app via Apple Store eller Google Play. För att spela på Stryktipset laddar du ner appen Svenska Spel Sport & Casino. Med appen kan du lägga och rätta spel. I många fall kan man dessutom följa resultaten liv. Övriga appar från Svenska Spel är Tur och Poker.

Stryktipsets rättningsmallar

Om du varken vill eller kan följa Stryktipset live kan du rätta när alla 13 matcherna är färdigspelade. Naturligtvis kan du gå in Svenska Spels eller någon annan sportsida för att rätta din rad. Flera spelsajter erbjuder dig att följa resultaten live. Där kan du rätta din kupong efter en rättningsmall och se resultaten av de 13 matcherna. Som ytterligare alternativ finns text-tv och sidan 377. Smidigaste sättet att rätta är dock via Svenska Spel online.

Utdelning på Stryktipset

På Stryktipset kan man teoretiskt sätt vinna på 10, 11, 12 och 13 rätt. Av insatserna delas 65% ut som vinst. När det gäller hur mycket pengar som betalas ut är det enligt följande:

  • 40% av vinsten går till spelare med 13 rätt.
  • 15% går till spelare med 12 rätt.
  • 12% till spelare med 11 rätt,
  • 25% till spelare med 10 rätt.
  • 8% avsätts till garantifonden.

Hur mycket kan jag vinna?

För att vinna på Stryktipset måste två saker uppfyllas. Ett är att du måste ha minst 10 rätt. Två är att vinstsumman måste vara minst 10 kr när den fördelas med alla vinnare. Överstiger inte vinsten 10 kr håller Svenska Spel på vinstpengarna och fyller på vinstpotten (Jackpot). Det händer med jämna mellanrum. Ibland blir det inte ens utdelning på 11 rätt. Ensam vinnare av 13 rätt garanteras en vinst på 10 miljoner.

Var hämtar jag pengarna?

Vinster på upp till 20 000 kr kan hämtas hos ditt lokala spelombud. Du behöver spelkvitto och kupong med dig. Det här gäller då bara om du faktiskt spelat hos ett spelombud. Är vinsten högre än 20 000 kr men mindre än 5 000 000 kr betalas vinsten ut till ett angivet bankkonto. Om du skrällt till och vunnit över 5 000 000 kan du kontakta Svenska Spel, om de inte hör av sig till dig först.

Stryktipset, 13 rätt och storvinst

Den hittills högsta vinsten på Stryktipset är 20 miljoner. Det delades ut 2011 och står sig fortfarande. Vanligtvis är det inte riktigt så höga vinster. Lyckas du pricka in 13 rätt har du däremot rätt att köpa och bära t-shirten med texten 13 rätt. Det kan vara en hedersbetygelse i sig och finns att köpa via Svenska Spels hemsida.