Hoppa till innehåll

Stryktipset

Stryktipset är ett pool-spel från Svenska Spel. Det är det mest kända spelet i Sverige och har funnits sedan 1934. För att vinna behöver du pricka in 10 till 13 rätt. Det finns många olika sätt att spela Stryktipset. Du kan spela enkelrader, vara med i systemspel eller köpa andelar. Kupongerna skapar du online eller hos ett spelombud.

Topptipset resultat

Svenska Spel och Stryktipset

Föregångaren till Svenska Spel, Tipstjänst introducerade Stryktipset den 20 oktober, 1934. Svenskarna lämnade in 675 000 kuponger i premiäromgången, till 1800 ombud. Tänk på att befolkningen vid denna tid var ca. 6.2 miljoner. Man kan lugnt säga att Stryktipset var en succé från start. I början var radinsatsen 25 öre och en kupong innehöll 12 rader.

Alltid X på i match 13

Först 1969 fick Stryktipset den 13:e matchen. Dessförinnan spelade man på 12 rader. Anledningen till att man lade till en match var att man ville fördela vinsten mer bland vinnarna. Den historiska 13:e matchen på Stryktipset spelades mellan Hannover 96 och Young Boys. Den slutade oavgjort. Talesättet ”alltid kryss i match 13” är kanske därifrån.

Namnet Stryktipset

Stryktipset är den spelform som funnits längst på svenska marknaden. Med ordet stryk? Det kommer av att man från början inte kryssade de lag man trodde skulle vinna. Under de första åren strök man i stället över matchresultat som man inte trodde på. När man började kryssa i stället för att stryka, förtäljer inte riktigt historien.

Topptipset, Stryktipset, Europatipset

Topptipset, Stryktipset, Europatipset är några av pool-spelen från Svenska Spel. Europatipset och Stryktipset är snarlika. Skillnaden med Europatipset är mer inriktad på europeisk storfotboll, snarare än bara svenska och engelska ligor. Topptipset består endast av 8 matcher. För att vinna måste du sätta alla 8 rätt. Topptipset är lite som Powerplay, fast för fotboll.

Så spelar du på Stryktipset

Att spela på Stryktipset är så välkänt att det knappast behövs en förklaring. Men vi gör det ändå. För att kunna delta i spel måste du markera ett eller flera tecken i alla 13 matcher. Du väljer 1, X eller 2. 1 betyder att du tror på hemmavinst, X på oavgjort och 2 på bortavinst. Om man är osäker kan man markera två eller tre tecken på samma match. Det kallas att halv- eller helgardera matcher.

Hel- och halvgardering

En halvgardering innebär att du spelar på två resultat i en och samma match. Du använder två tecken. Varianterna är 1-X, 1-2, X-2.  Vid en helgardering spelar du på alla resultat i en match. Det garanterar ett resultat på den matchen. Radinsatsen ökar ju fler halv- och helgarderingar du använder.

Vad kostar det att spela på Stryktipset?

Det finns 13 matcher på en stryktipskupong. Varje rad kostar 1 kr. Om du lämnar in kupongen online, räcker det att du bara spelar en rad. Hos spelombud finns ett minimum om två rader. När man spelar system kommer det kosta mer än 1 kr per rad. En halvgardering kostar 2 kr, och dubbleras för varje halvgardering. Två halvgarderingar kostar alltså 4 kr och tre 8 kr. Helgarderingar kostar 3 kr och multipliceras med tre.

Spelstopp

Många andra poolsystem från Svenska Spel kan spelas flera dagar i veckan. Vissa kan till och med spelas varje dag. Det är inte fallet med Stryktipset. Här är det en stark tradition att kupongen ska lämnas in senast 15:59 på lördag. I sällsynta fall händer det att Svenska Spel ändrar dag. Det förmedlas i så fall ut i god tid.

Öka vinstchanserna – spela tillsammans

Stryktipset har en lång historia av andelsspel. Du kan dels spela tillsammans med släkt, vänner och arbetskamrater. Det är en rolig och social aktivitet att spela och följa matcherna tillsammans, om möjligt. Du kan även köpa andelar från ditt spelombud eller andra spelproffs. Det går att göra både via Svenska Spel online eller hos ditt spelombud.

Tips när du spelar på Stryktipset

Det finns lika många tips för hur man ska spela Stryktipset som det finns spelare. Och här kommer några till. I korthet är det att inte spara på tecken när du spelar. Testa att reducera system. Kolla vad (andra) spelexperter säger. Kolla oddsen och jämför mot strecken. Slutligen: Ha tålamod. Varken Rom eller din tips-förmögenhet byggdes på en dag.

Spara inte på tecknen

Man ska aldrig spela för mer än man har råd att förlora. Det gäller för allt spelande. Däremot, kan du addera tecken så gör det. Ju fler gånger du gör det desto större är chansen till vinst. Ta hjälp av kompisar och arbetskamrater, så kan ni lägga större kupong. Du kan även köpa andelar.

Reducerade system

Det finns mängder av reduceringsverktyg du kan använda när du spelar Stryktipset. En stor del av dem är dessutom gratis. Reduceringsverktyg och tjänster optimerar din kupong. Det ger både möjligheten att vinna mer och är snällt mot din plånbok.

Kolla vad spelexperterna säger

Även om det är du själv som fyller i din kupong skadar det inte att se vad spelexperterna säger. Det finns mängder av information från olika tidningar, spelsajter och även direkt på Svenska Spels hemsida eller sajt. Välj experter som har lite förtroende och historia av att kunna matcherna. Gör sedan ditt eget val.

Jämför odds med hur folk spelar

Genom att jämföra odds med streckfördelning (vad folket spelar på) kan du enkelt hitta spelvärden. Ibland kan folket favoritstrecka ett stort och känt lag, även om oddsen kan tala lite emot dem. Då kan det vara läge att gå emot streckfavoriten. Sådana spel kan ge lite högre vinster.

Tålamod

Man vill ju ha den där storvinsten direkt. Kanske kan man vänta till lördag. Dessvärre är tålamod något av det viktigaste när du spelar på Stryktipset. Du kan inte förvänta dig vinst varje vecka, hur bra system du än har. Om du har lite tålamod, och får in ett par skrällar kan du däremot få bra betalt. Då kan det räcka med 13 rätt en gång per år för att du ska gå plus.

Stryktipset, rättning och resultat live

Att följa och rätta Stryktipset via text-tv och sidan 377 är nästan lika gammalt som Stryktipset själv (lätt överdrift). Dagens spelare har betydligt fler val. Det går att följa Stryktipset via datorns eller mobilens webbläsare och via appar. Det finns till och med funktioner där du kan se hur många rätt du hade vid ett tillfälle. Du kanske hade 13 rätt tio minuter innan matchstopp, som sedan dök ner till åtta vid matchstopp. Surt!

Öka vinstchanserna med Stryktipset system

När man spelar sin kupong på Stryktipset kan man välja mellan att spela enkelrader eller system. Enkelrader betyder att man bara spelar ett tecken per match. Du väljer alltså bara 1, X eller 2 per match. Detta kallas att spika. Det kallas också att man har väldigt gott självförtroende och ganska säkert kommer stå utan vinst.

Stryktipset M-system

M-system är kort för matematiskt system. Det innebär att man använder mer än ett tecken per rad. Man använder sig av halv- och helgarderingar. Priset på kuponger ökar ju fler man använder sig av. Radinsatsen har stor betydelse, inte bara på grund av priset utan även för vinsten. Man får högre vinst ju fler rader man väljer att spela.

Stryktipset R-system

Reducerat system, eller R-system innebär att man reducerar antalet rader. Det är billigare än att spela än ett M-system men vinstchansen är mindre. Spelarens reducerade system görs genom att Svenska Spel räknar ut ett antal nyckelrader. Kolla garantierna om du väljer ett R-system. Det brukar antingen vara 10, 11 eller 12 rätts garanti. R-system rättas vanligen av en nyckeltabell. Det kan vara tidskrävande och anledningen till att andra system är mer populära.

Stryktipset U-system

Ett system med utgångsrad, u-system finns också hos Svenska Spel. Det är ett reducerat system där du har möjlighet att påverka teckenfördelningen på de matcher du garderar. Du kan lägga till så kallade Matematiska Garderingar i ett U-system och öka ditt radantal. Matematisk gardering på halvgardering dubblar priset för din rad. Matematisk gardering på en helgardering tredubblar den.

Stryktipset PIX!

PIX! är en funktion hos Svenska Spel som ersätter tidigare Xperten. Den är perfekt om du inte hunnit sätta dig in i veckans matcher men ändå vill spela på Stryktipset. Det kan ju vara jackpot. Här behöver du bara välja att spela med PIX! Sedan får du färdiga spel och får välja hur många rader du vill lämna in. Svenska Spels PIX! skapar resultat med hjälp av oss odds, hur övriga spelar och lämnar en lite del åt slumpen.

Stryktipset Joker

Om du vill ha ytterligare ett slumpalternativ, kan du välja att vara med på Joker. Du anger helt enkelt att du vill vara med och väljer om du vill vara med på 10, 20 eller 30 kr. Detta läggs till din radinsats. Du vinner mer ju högre belopp du är med på. Ska du vinna storvinsten på Joker ska din sjusiffriga kod vara densamma som lottas fram på Joker. Vinst utbetalas även på 6, 5, 4, 3 eller två rätt.

Spelvärde

Spelvärde är en term som man hör när man pratar om Stryktipset. I grunden handlar det om att man på Stryktipset inte spelar mot Svenska Spel – man spelar mot andra spelare. Ju fler som har 13 rätt, desto mindre blir vinsten. Det är därför viktigt att du kollar hur övriga spelar. Få du in en kupong med matcher, som övriga folket inte trott på, då kan vinsten bli stor. Hitta matcher där strecken skiljer sig mot oddsen. Där finns spelvärde.

Resultat på Stryktipset

Roligast är såklart att följa stryktipsraden och se någon av de 13 matcherna på TV. Viasat / Viaplay har ägt rättigheterna till Premier League och Championship de senaste åren. Varje lördag visar de en liveuppdatering för Stryktipset. Om du inte har möjlighet att följa matcherna live kan du kolla Svenska Spels hemsida eller app. Där kan du följa stryktipset live och sedan få din rad rättad.

Spela via Svenska Spels app

Du har redan troligen en mobiltelefon. Då är det enkelt att ladda ner Svenska Spels app via Apple Store eller Google Play. För att spela på Stryktipset laddar du ner appen Svenska Spel Sport & Casino. Med appen kan du lägga och rätta spel. I många fall kan man dessutom följa resultaten liv. Övriga appar från Svenska Spel är Tur och Poker.

Stryktipsets rättningsmallar

Om du varken vill eller kan följa Stryktipset live kan du rätta när alla 13 matcherna är färdigspelade. Naturligtvis kan du gå in Svenska Spels eller någon annan sportsida för att rätta din rad. Flera spelsajter erbjuder dig att följa resultaten live. Där kan du rätta din kupong efter en rättningsmall och se resultaten av de 13 matcherna. Som ytterligare alternativ finns text-tv och sidan 377. Smidigaste sättet att rätta är dock via Svenska Spel online.

Utdelning på Stryktipset

På Stryktipset kan man teoretiskt sätt vinna på 10, 11, 12 och 13 rätt. Av insatserna delas 65% ut som vinst. När det gäller hur mycket pengar som betalas ut är det enligt följande:

  • 40% av vinsten går till spelare med 13 rätt.
  • 15% går till spelare med 12 rätt.
  • 12% till spelare med 11 rätt,
  • 25% till spelare med 10 rätt.
  • 8% avsätts till garantifonden.

Hur mycket kan jag vinna?

För att vinna på Stryktipset måste två saker uppfyllas. Ett är att du måste ha minst 10 rätt. Två är att vinstsumman måste vara minst 10 kr när den fördelas med alla vinnare. Överstiger inte vinsten 10 kr håller Svenska Spel på vinstpengarna och fyller på vinstpotten (Jackpot). Det händer med jämna mellanrum. Ibland blir det inte ens utdelning på 11 rätt. Ensam vinnare av 13 rätt garanteras en vinst på 10 miljoner.

Var hämtar jag pengarna?

Vinster på upp till 20 000 kr kan hämtas hos ditt lokala spelombud. Du behöver spelkvitto och kupong med dig. Det här gäller då bara om du faktiskt spelat hos ett spelombud. Är vinsten högre än 20 000 kr men mindre än 5 000 000 kr betalas vinsten ut till ett angivet bankkonto. Om du skrällt till och vunnit över 5 000 000 kan du kontakta Svenska Spel, om de inte hör av sig till dig först.

Stryktipset, 13 rätt och storvinst

Den hittills högsta vinsten på Stryktipset är 20 miljoner. Det delades ut 2011 och står sig fortfarande. Vanligtvis är det inte riktigt så höga vinster. Lyckas du pricka in 13 rätt har du däremot rätt att köpa och bära t-shirten med texten 13 rätt. Det kan vara en hedersbetygelse i sig och finns att köpa via Svenska Spels hemsida.

Stryktipsets historia - hur det en gång började

Stryktipset har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1934, när det första Stryktipset-spelkupongen introducerades i Sverige. Det var ett banbrytande spelkoncept som erbjöd fotbollsälskare möjligheten att förutspå resultaten i olika fotbollsmatcher och samtidigt ha chans att vinna fina priser.

Under åren har Stryktipset utvecklats och blivit en populär spelform för många svenskar. Det har gått från att vara enkelt pappersbaserat spel till att bli tillgängligt online och på mobiltelefoner. Med tiden har även spelformat utökats till att inkludera Jackpot-omgångar och andra varianter.

Hur fungerar ett poolspel?

Ett poolspel som Stryktipset går ut på att spelarna samlar sina insatser i en gemensam pott, vilket skapar en jackpott som delas ut till dem som får flest rätt. För att delta väljer man ut en eller flera kryss på spelkupongen för att förutspå matchresultaten. Ju fler rätt man får desto högre blir vinsten, och vid 13 rätt delas jackpotten mellan vinnarna.

Stryktipset är känt för sin flexibilitet eftersom det tillåter spelare att välja olika insatsnivåer. Det är möjligt att spela enstaka rader eller använda reducerade system för att minska kostnaden. Detta ger spelare möjligheten att anpassa sitt spel efter sin spelbudget och sina preferenser.

Ska jag spela reducerade eller matematiska system?

Valet mellan reducerade och matematiska system beror på spelarens preferenser och spelbudget. Reducerade system innebär att man väljer ut en mindre mängd rader som täcker olika kombinationer av matchresultat. Detta kan vara kostnadseffektivt och öka vinstchanserna, men det innebär också en minskad potentiell vinst. Matematiska system å andra sidan täcker alla möjliga kombinationer och ger därmed större vinstmöjligheter, men kostar också mer att spela.

Det kan vara fördelaktigt att experimentera och testa olika spelstrategier och utforska stryktipset tips för att se vilket system som passar bäst för ens eget spelande. Vissa spelare föredrar att använda reducerade system för att öka sina chanser att få rätt resultat, medan andra föredrar att spela matematiska system för att maximera sin vinstpotential.

Tips-SM 2023

Tips-SM 2023 är en tävling där spelare får möjlighet att visa upp sin kunskap och skicklighet i att tippa Stryktipset. Det är en nationell tävling där deltagarna har chans att vinna fina priser och ära genom att prestera väl och få höga poäng på sina spelkuponger. Det är ett perfekt tillfälle för Stryktipset-entusiaster att testa sina färdigheter mot andra spelare.

Tävlingen samlar deltagare från hela landet och skapar en atmosfär av tävlingsanda och fotbollskunskap. Genom att delta i Tips-SM har spelare möjlighet att få sina tips bedömda av experter och jämföra sina resultat med andra deltagare. Det är en utmärkt möjlighet att få en överblick över spelarens skicklighet och kunskap om fotbollsmatcher och resultattippning.

För att delta i Tips-SM behöver spelaren registrera sig på den officiella webbplatsen och lämna in sina spelkuponger inför varje omgång. Poängsystemet baseras på antalet rätt för varje match och de deltagare som uppnår högsta poäng får möjlighet att ta del av prispotten och kanske till och med bli korad som Tips-SM-mästare.

Tio tidningar tippar Stryktipset

Att tippa Stryktipset är en populär aktivitet och det finns många olika källor att hämta Stryktipset tips ifrån. Tio tidningar ger regelbundet sina speltips för Stryktipset, vilket ger spelare möjligheten att ta del av olika analyser och expertutlåtanden för att göra sina egna val. Det kan vara intressant att jämföra tidningarnas tips och se om det finns några mönster eller överenskommelser som kan vara till hjälp vid spelandet.

Varje tidning har sina egna experter och analytiker som bedömer matcherna och ger sina rekommendationer och Stryktipset tips. Genom att följa dessa tips kan spelare få en bredare insikt i olika experters syn på matcherna och kanske använda det som en grund för sina egna tippningar. Det är dock bra att komma ihåg att inte ens den bäste kan förutse resultaten med säkerhet och det är alltid finns en risk med spel.

Stryktipset Jackpot

Stryktipset Jackpot är en extra variant av spelet, där det finns en garanterad extra stor jackpott att spela om. Detta skapar en extra dimension av spänning och lockar spelare med möjligheten att vinna stora priser. Jackpotten kan växa betydligt högre än vid vanliga omgångar och det är därför många spelare ser fram emot Jackpot-omgångarna och satsar extra för att ha chansen att ta del av den stora vinsten.

För att vinna Jackpotten krävs det att spelaren prickar in 13 rätt på sin spelkupong. Det är en stor utmaning, men belöningen kan vara enorm. Jackpottens storlek beror på antalet deltagare och hur länge jackpotten har byggts upp. Ibland kan jackpotten nå otroligt höga summor och skapa en extra pirrande spelupplevelse för alla Stryktipset-entusiaster.

13 rätt inger respekt!

Att få 13 rätt på Stryktipset är en imponerande bedrift som väcker stor respekt bland spelare. Det innebär att man har lyckats förutspå korrekta resultat i 13 olika fotbollsmatcher och kan kamma hem en stor vinst eller en del av jackpotten. Att ha rätt i så många matcher kräver både kunskap, skicklighet och en portion tur. Det är en utmaning som lockar många spelare och ger en extra dimension av spänning till spelet.

Störst vinstutdelningar i Stryktipset

Stryktipset erbjuder vinstutdelningar för de som lyckas få flest rätt. Vinstbeloppet beror på antalet deltagare och hur många som har samma antal rätt som du. Om du är ensam vinnare av 13 rätt kan du förvänta dig en enorm utdelning. Vid tidigare tillfällen har det rapporterats om vinstutdelningar på flera miljoner kronor för den som har prickat in de rätta resultaten. Det är därför inte konstigt att Stryktipset fortsätter att locka spelare med sina attraktiva vinstmöjligheter.

FAQ - Stryktipset

Nedan följer några vanliga frågor och svar om Stryktipset tips.

Hur mycket går att vinna på andelsspel?

Vinsten på andelsspel beror på hur många andelar du har köpt och hur stor del av vinsten varje andel ger. Om du köper flera andelar kan du få en större del av vinsten om du har rätt resultat. Det kan vara ett kostnadseffektivt sätt att öka sina vinstchanser och samtidigt dela kostnaderna med andra spelare.

Vad kostar Stryktipset?

Kostnaden för att spela Stryktipset beror på hur många rader du väljer att spela och hur mycket varje rad kostar. Du kan välja att spela enstaka rader eller använda reducerade system för att minska kostnaden. Det är viktigt att komma ihåg att spelande innebär risker och att man bör sätta en budget för sitt spelande.

Hur mycket går att vinna vid 13 rätt?

Vid 13 rätt delas jackpotten mellan alla vinnare. Vinstbeloppet beror på antalet vinnare och kan variera från omgång till omgång. Vid särskilt stora Jackpot-omgångar kan prisbeloppet bli väldigt högt – flera miljoner kronor. Det är alltid bra att följa med i utvecklingen av jackpotten och se hur mycket som står på spel.

Hur mycket kostar 13 helgarderingar i Stryktipset?

Kostnaden för att göra 13 helgarderingar i Stryktipset kan variera beroende på insatsnivå och spelstrategi. Helgardering innebär att man tippa alla möjliga utfall i varje match, vilket kan öka chanserna att få rätt resultat men också öka kostnaden. Priset beror på antalet helgarderade rader som behövs för att täcka alla möjliga utfall i varje match. Det kan vara en dyrare spelform, men kan också ge en ökad möjlighet att vinna vid korrekta tips.

Man bör tänka på att Stryktipset är ett spel och att det finns en risk att förlora pengar. Det är därför alltid bra att spela ansvarsfullt och sätta en budget för sitt spelande. Att ha kunskap om fotboll och att göra välgrundade tips kan öka chanserna att lyckas, men det finns inga garantier för att vinna. Stryktipset är främst en underhållande aktivitet som ger spelare möjlighet att engagera sig i fotboll och ha roligt tillsammans med andra spelare.