Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Vad är Oddset Bomben?

Vad är Oddset Bomben?

Vad är Oddset Bomben?

Oddset Bomben är ett spel från Svenska Spel med rötter i Finland. Faktiskt så lanserades spelet i Sverige i 2001 efter enorm framgång i grannlandet. Bomben är ett sportspel där det gäller att pricka rätt slutresultat på de erbjudna matcherna. Normalt ska man tippa på 2–4 fotbolls- eller ishockeymatcher men även bandy- och innebandymatcher förekommer.

Sitt namn har Bomben fått tack vare möjligheten till att spela på 2–4 matcher samtidigt, något som kan generera enorma vinster. Spelets rekordvinst på 2,6 miljoner kronor delades mellan fyra kompisar från Västerås som vann med kombinationen: Bollnäs-Sandviken 3–1, Edsbyn-Vänersborg 8–2 och Västerås SK-Villa-Lidköping 9–4.

Så fungerar Oddset Bomben

Likt andra spel från Svenska Spel, som Topptipset (läs mer här) är Bomben inte särskilt svårt att börja spela. Som spelare kan du välja mellan att spela enkelrad eller systemspel på 2–4 matcher. Alternativt kan du, med hjälp av Svenska Spels Xperten, få nummer automatiskt genererade och därmed spela med dessa.

Den lägsta insatsen för Bomben är 1 krona per rad, varav den lägsta sammanlagda insatsen är 10 kronor. Detta innebär att man tippar på fler än ett resultat på varje match. Som mest kan man satsa 50 kronor på en rad.

Tippa gör man alltså på de matcher som erbjuds, vilket vanligen är 2–4 fotbolls- eller ishockeymatcher. För att vinna måste man lyckas pricka in samtliga rätt. Du kan välja fler än en siffra på varje lag, vilket vill säga att det går att gardera. Hur många rader man spelar beräknar man genom att multiplicera antalet satsningar på varje lag.

Då Oddset Bomben är ett poolspel betyder detta att man spelar mot andra som tippar istället för mot själva spelbolaget, det vill säga Svenska Spel. Svenska Spel tar 35 procent av omsättningen i avgift varav 5 procent går till rullpott. Resterande belopp fördelas då mellan de vinnande spelarna.

Speldagar för Bomben

Gentemot andra poolspel från Svenska Spel, som Stryktipset och Topptipset, som endast går att spela på någon gång i veckan, erbjuder Oddset Bomben matcher att spela på varje dag. Då matcher från de största ligorna inom både fotboll och hockey erbjuds, finns det väldigt många olika matcher att tippa på dagligen. Det är bland annat detta som gjort Oddset Bomben till ett så populärt alternativ bland svenska spelare.

Systemspel på Bomben

Systemspel innebär att spelaren väljer flera olika matcher att spela på, men garderar upp sina eventuella vinstchanser. Detta genom att spela på olika kombinationer. För Bomben finns det i huvudsak två olika systemspel:

  • Manuella garderingar: Att spela Bomben med manuella garderingar innebär att man minskar svårighetsgraden genom att gardera spelet med flera olika slutresultat. Till exempel satsar man på tre olika resultat av en match. Eller att något av laget vinner med exempelvis 2–1. Nackdelen med detta systemspel på Bomben är att det snabbt kan bli dyrt. Samtidigt ökar det vinstchanserna, vilket i sin tur är en fördel.
  • Reducering: Att reducera sitt system innebär att man minskar kostnaden. Med denna spelform utesluter man vissa typer av resultat, antingen en hemmaseger, ett oavgjort resultat eller en bortavinst. För att spela med reducering på Bomben trycker du på en av knapparna “H” (Hemmaseger), “O” (Oavgjort), eller “B” (Bortavinst) under matchens gång.

Så ser utdelningarna ut

Bomben är en spelform från Svenska Spel med väldigt höga odds. Detta är naturligtvis något som lockar spelare, inte minst tack vare att det inte heller krävs särskilt höga insatser. Har man turen på sin sida kan man mycket väl kamma hem flera tusentals kronor.

Återbetalningsprocenten för Oddset Bomben ligger på 65 procent. Av dessa 65 procent går fem procent till rullpotten, alltså den som i nästkommande omgång delas ut till spelarna.

Rekordvinsten på Bomben delades som sagt ut till ett kompisgäng från Västerås. De kammade hem hela 2,6 miljoner kronor. Även om sannolikheten för att fler sådana vinster delas ut är låg, är det absolut inte omöjligt.

Rätta din spelkupong

Att hålla koll på alla de matcher man tippat på för Bomben är inte enkelt. Det är tidskrävande och svårt att följa matcherna live. Men det behöver man inte heller. Det är möjligt att både följa och rätta sin spelkupong online.

Ett sätt att rätta sin spelkupong är genom Svenska Spels hemsida. Här möjliggörs det nämligen att liverätta direkt via “Mina Spel”. Kupongen kan även rättas via SVT:s Text TV som uppdaterar resultaten i realtid.

Spelstopp

Som med de flesta spel från Svenska Spel har även Oddset Bomben ett spelstopp. Det vill säga att spelare har en deadline att förhålla sig till, en deadline inom vilken de måste placera sin kupong. För Bomben är spelstoppet en minut innan den första matchen startar. När spelet väl är placerat har man följaktligen en minut att annullera sitt spel om man skulle råka placera fel spel eller ändra sig.

Löpande odds

Något som också är bra att känna till är att Oddset Bomben har löpande odds. Detta kännetecknas av att andra deltagande spelare får identiska odds som dig om de väljer att spela ett likadant resultat i en av de utvalda matcherna. Även om oddsen kan variera dagligen så sätter Svenska Spel även fasta odds för de olika resultaten i samband med spelstoppet.

Spela Tillsammans med andra

Spela Tillsammans är en funktion från Svenska Spel som funnits sedan 2019. Som namnet antyder innebär Spela Tillsammans att ni är flera som går ihop för att spela på Bomben. Maximalt kan laget bestå av 50 olika spelare och därmed kan det även säljas max 50 andelar i laget.

Att spela tillsammans med andra är ett sätt att öka sina vinstchanser, men även ett sätt att dela glädjen av en vinst tillsammans med andra. Funktionen Spela Tillsammans kan du använda dig av tillsammans med vänner eller familj, men du kan också gå ihop med helt okända människor online och spela tillsammans med dessa. Tillsammans kan ni öka insatserna och därmed även vinstchanserna – men kom ihåg att eventuella vinster då måste delas!

Välj om du vill spela online eller hos spelombud

Svenska Spel är en av Sveriges absolut främsta aktörer på den svenska spelmarknaden. De har funnits sedan 1997 genom en sammanslagning av svenska penninglotteriet och Tipstjänst. Från början kunde man endast spela genom Svenska Spel hos fysiska spelombud men idag, tack vare digitaliseringen, går de även att tillgå online.

Som spelare har du sålunda två alternativ när det kommer till att spela på Oddset Bomben.

Du kan vända dig till ett fysiskt spelombud i en butik. Spelombud finns runt om i Sverige och du behöver inte leta länge för att hitta ett sådant nära dig. Här köper du helt enkelt en kupong där du fyller i de olika fälten.

Du kan även spela på Bomben online såklart. Detta är vanligare idag i och med den bekvämlighet som medföljer att spela på Oddset Bomben online. Du surfar helt enkelt in på Svenska Spels hemsida och klickar dig vidare in på spelformen Bomben. Även här gäller det att fylla i din kupong, antingen själv eller med hjälp av Xperten.

Allt fler spelare väljer också att spela på spel som Bomben via mobilen. Då kan du följa liveresultat och läsa på om matcher och lag oberoende av vart du befinner dig. Tack vare smarta betalmetoder som Swish och e-legitimationstjänsten BankID kan du dessutom göra insättningar blixtsnabbt och supersmidigt.

Tips och strategier för Bomben

Som med alla oddsspel finns det särskilda användbara tips och strategier som spelare kan dra nytta av för att öka sina eventuella vinstchanser. Nedan följer några av våra bästa tips och strategier:

  • Studera lagen och spelarna noggrant. Även om oddsspel till störst del är turbaserat väger ändå studerandet av lagen och spelarna tungt. Innan du tippar är det en god idé att ha koll på målstatistiken och framtida potentiella matchförutsättningar. Det går såklart inte att vara bergsäker på hur en match ska sluta, men ju bättre påläst desto bättre kommer vinstchanserna att vara på sikt.
  • Använd Svenska Spels funktion Xperten. Xperten ger tips och förslag på vad man ska titta på och är baserat på det Svenska Spels tio spelexperter beräknat. Dessa tio spelexperter samlar nämligen på sig massvis av data från spelarna och lagen för att kunna ge inspiration och stöd till idéer på matchresultat. Du som inte har tid att själv att analysera lagen kan alltså med fördel använda dig av Xperten.
  • Spela systemspel. Som tidigare nämnt innebär systemspel att du betalar ett högre pris på kupongen, vilket även ökar din procentuella chans till vinst. Att spela systemspel på Oddset Bomben är således ett sätt att öka dina vinstchanser.
  • Spela tillsammans. Ytterligare ett sätt att öka vinstchanserna på, men utan att öka sina insatser, är genom att använda Svenska Spels funktion Spela Tillsammans. Det innebär alltså att du spelar på Bomben tillsammans med andra spelare och därmed delar ni insatserna och därmed även vinsterna. Detta ökar vinstchanserna och sänker priset, vilket är fördelaktigt. Å andra sidan måste ni dela på eventuella vinster.

Bomben – Frågor & Svar

Vad är Bomben?

Oddset Bomben är en populär spelform från Svenska Spel med rötter i Finland. Spelet går ut på att spelare ska försöka pricka rätt på mål som görs inom diverse matcher i ishockey, fotboll, bandy och innebandy. I sin spelkupong till Bomben möjliggörs man att kombinera 2 till 4 matcher samtidigt.

Hur spelar jag Bomben?

Det är inte svårare att spela Bomben än något annat spel från Svenska Spel. Du kan antingen vända dig till ett fysiskt spelombud och köpa en kupong där, alternativt logga in på Svenska Spels hemsida och köpa samt rätta din kupong där. Här finns det fyra olika spelformer att välja mellan: Bomben 1, 2, 3 eller 4. När din kombination är färdig klickar du helt enkelt på den kupong du vill spela på.

Hur rättar jag min kupong?

Din kupong rättar du online inne på Svenska Spels hemsida. Här kan du även följa matcherna i realtid.

Hur och vad vinner jag på Bomben?

För att kamma hem en vinst på Bomben måste du pricka rätt på samtliga matcher. Lyckas du med detta kan du kamma hem hundratusentals kronor och i bästa fall flera miljoner. Återbetalningsprocenten ligger på 65 procent.

Vad kostar det att spela?

Vill du spela på Bomben kostar detta minst 1 krona per rad varav det minsta satsningsbeloppet ligger på 10 kronor. Som mest kan du satsa 50 kronor på en rad.

När spelas Bomben?

Som tidigare nämnt spelas Bomben på ett flertal matcher i populära ligor som Premier League, La Liga och SHL, vilket innebär att det dagligen finns många matchalternativ. Detta skiljer sig gentemot många andra av Svenska Spels poolspel där spelare endast kan spela några gånger i veckan.

Hur ökar jag mina vinstchanser?

Oddsspel är spel om tur men det finns trots detta sätt att öka sina vinstchanser. Det viktigaste är att du är ordentligt påläst om de olika lagen och deras respektive spelare. På så sätt kan du nämligen enklare förutsäga hur matchen slutar. Att spela med systemspel ökar även det vinstchanserna och genom att spela tillsammans med andra kan du sänka dina totala insatser och fortfarande öka vinstchanserna.

Vad är Xperten?

Xperten är en funktion från Svenska Spel som gör att spelare själva slipper utföra analyser. Istället kan de alltså använda sig för Xperten som består av tio spelexperter från Svenska Spel. Spelar man Bomben med Xperten väljer systemet automatiskt ut vad man ska tippa på. Du som inte har tid, ork eller lust att själv analysera spelarna och lagen kan med fördel använda dig av Xperten. Oddsen är dock mer på din sida om du själv sköter det hårda arbetet.

Sammanfattning

Oddset Bomben är alltså en mycket trevlig spelform från hela Sveriges spelbolag: Svenska Spel. Poolspelet går ut på att spelare ska försöka pricka rätt slutresultat i 2–4 givna matcher. Med de låga insatserna och höga oddsen har detta oddsspel kommit att bli väldigt populärt i Sverige sedan dess lansering i 2001.

Eftersom man måste pricka rätt på samtliga utvalda matcher kan Bomben vara ett väldigt svårt spel att vinna. Men det är bland annat denna svårighetsgrad som gör spelet till ett så charmigt alternativ på den svenska spelmarknaden.